Vízszigetelés házon kívül és belül

Vízszigetelés

Egy átlagos ház építése során sokan nem is gondolnák, hogy milyen sok helyen szükséges vízszigetelést alkalmazni.
A vízszigetelések sokféleségének köszönhetően más és más típusú vízszigetelést használhatunk annak függvényében, hogy épp melyik a technológiailag megfelelő, vagy épp a gazdaságos vagy célszerű.

Egyik fő vízszigetelési cél a talajnedvesség elleni védekezés. Nyilván senki sem szeretné, ha elkezdenének alulról nedvesedni a ház falai!? Ez a régi házakban gyakran előfordul, és igen sok bosszúságot okoz. A talajnedvesség ellen úgynevezett GV lemez vagy kátrány lemez szigetelést használnak. Minden fal és a padlózat alá szoktak rakni vízszigetelést, így a víznek nincs esélye a bejutásra, ha megfelelő a kivitelezés.

Szoktak lábazatnál is vízszigetelést használni, ha esetleg az adott falfelület mellé még föld feltöltés kerül később. Ilyenkor a falakat kívülről víz-szigetelik, hogy a mellé töltendő föld nedvessége ne juthasson be a házba.

Ezen kívül még a fürdőszobákban a csempézés előtt szoktak kenhető vízszigeteléssel védekezni a fröccsenő víz ellen. Ez különösen igaz az épített zuhanykabinok esetében.

Megosztás